sveosportu.com

Diduga Ada Match Fixing, MPL Malaysia Gelar Investigasi

MPL Malaysia. (Jovi Arnanda/Skor.id)

- Kabar kurang menyenangkan datang dari ekosistem esports Mobile Legends di Malaysia terkait kompetisi mereka MPL Malaysia.

Publik MPL Malaysia tengah mendapatkan sorotan negatif dari publik setelah beredar kabar negatif terkait dengan kompetisi Mobile Legends kasta tertinggi di Malaysia tersebut.

MPL MY kini tengah dirundung kabar tidak sedap terkait dengan dugaan adanya pengaturan skor atau match fixing di MPL Malaysia.

Kabar yang berhembus di publik menyebut jika ada satu tim dari Negeri Jiran tersebut yang terlibat dalam pengaturan skor atau match fixing.

Satu tim yang ramai disebut-sebut sedang terlibat kasus match fixing atau pengaturan skor adalah tim Bountee Esports yang bermain di MPL MY Season 13 ini.

Kabar tersebut pun langsung mendapatkan respons dari pihak MPL sebagai penyelenggara dari MPL Malaysia Season 13.

MPL MY pun langsung memberikan pernyataan resmi terkait dengan adanya dugaan terjadinya match fixing atau pengaturan skor.

Dengan tegas dalam penyataan di akun media sosialnya, MPL MY sedang melakukan investigasi penuh terkait dengan hal tersebut.

Berikut adalah bunyi pernyataan yang dikeluarkan oleh MPL Malaysia terkait dengan kasus match fixing yang menyeret tim Bountee Esports.

"Kepada Komuniti MPL Malaysia yang dihormati,"

"Kami ingin memaklumkan bahawa salah satu daripada pasukan yang sedang bertanding dalam MPL Malaysia Musim ke-13 2024 ketika ini iaitu Bountee Esports, terlibat dalam beberapa dakwaan seperti berikut:"

1. Cubaan penipuan dalam permainan oleh seorang bekas pemain; dan
2. Tingkah laku agresif dan konflik dalaman pasukan.

Pada ketika ini, kami di pihak liga sedang melakukan penyiasatan menyeluruh terhadap isu-isu tersebut dan akan mengumumkan hasil penyiasatan setelah penyiasatan selesai.

Sebagai liga sukan elektronik yang paling lama di Malaysia, sifat profesionalisme dan semangat kesukanan terangkum dalam MPL Malaysia.

Kami memohon semua pihak untuk menghindari daripada mengeluarkan komen yang tidak sensitif atau spekulatif, untuk menjaga sikap hormat-menghormati terhadap pelbagai komuniti di Malaysia, seiring semangat Hari Raya Aidilfitri. Terima kasih.

Terkini Lainnya

Tautan Sahabat